Sa ne-amintim colindatorii

Colindatul este mai mult decat o traditie de Craciun, este modul in care fiecare crestin primeste in casa si in suflet aceasta sarbatoare. La tara de exemplu, in majoritatea zonelor, copiii merg din poarta in poarta in seara de Ajun, si colinda satenii care ii asteapta cu colaci si cozonaci calzi, abia scosi din cuptor.
Spre deosebire de oras, la sate se pastreaza inca traditiile de Craciun, precum si colindatul. Colindatul in ceata barbateasca este specific Republicii Moldova, dar intalnit si in alte zone ale spatiului romanesc.
Flacaii satului invata din timp colinde de Craciun de la batrani, iar in preajma Ajunului se organizeaza in grupuri ce poarta denumiri in functie de loc si traditie: ceata flacailor, ceata mare, roata, tovarasie, valaret sau hurdughie. Traditia spune ca ceata lor, indiferent de numele pe care il poarta, trebuie sa colinde fiecare gospodorie din sat, fara sa omita vreuna. Cu banii stransi de pe urma colindatului, tinerii sateni organizeaza in ziua a 2-a si a 3-a hore, unde invitata toti satenii.
Dupa cum spuneam, la sate traditia este mult mai bine impamantenita decat la oras unde tinerii au inceput din ce in ce mai des sa isi petreaca noptile si sarbatorile in cluburi, discoteci sau pe aiurea, petrecand fara sa mai tina cont de importanta unor zile precum Craciunul.
Din nefericire aceasta situatie este greu de  schimbat insa in ultima vreme pe internet a inceput sa apara un curent de promovare a traditiilor si obiceiurilor romanesti, in dorinta ca acestea sa nu se piarda ci sa se transmita mai departe generatiilor urmatoare.
Cautand sa gasesc mai multe informatii pe aceasta tema, am dat de niste articole super cu versuri colinde pe mamicamea.ro unele de care nici macar nu auzisem pana acum.
Mediul rural a fost mereu un spatiu de suport si continuitate pentru valorile si traditiile proprii poporului roman, insa acum, mai mult ca oricand, necesitatea...nevoia daca vreti, ne impune sa ne intoarcem la aceste valori si sa ne reamintim traditiile, aceasta comoara pentru care multe alte popoare ne invidiaza. 
Ce-ar fi sa ne intoarcem la vremurile bune de odinioara, cand nu era net, cand telefoanele mobile erau doar zvonuri iar la televizor nu erau asa multe vedete. Hai sa ne amintim cat de romani suntem si de acest Craciun si An Nou sa iesim cu totii la colindat, sa legam noi prietenii si sa le readucem la viata pe cele vechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu