Tipuri de stingatoare cu pulbere presurizata permanent.

In functie de marimea si intensitatea incendiilor, sunt mai multe tipuri de stingatoare ce trebuiesc folosite pentru stingerea focului. Ele sunt impartite in 8 clase distincte, fiecare dintre ele fiind diferita fata de cealalta prin capacitatea maxima a rezervorului sau.
Ele intrunesc in principiu aceleasi caracteristice, fiind construite pe acelasi principiu, cu mentiunea ca cele din clasele mici sunt prevazute cu duza de evacuare, in timp ce cele din clasele mai mare au prevazut si un furtun de evacuare, prevazut la randu-i fie cu duza de evacuare, fie cu ajutaj de evacuare.

Clasele P1, P2 si P3 sunt stingatoare auto, cu o capacitate a rezervorului de 1, 2, respectiv 3 kilograme. Diferenta fata de cele din clasele mari, pe langa cele deja mentionate mai sus e faptul ca distanta jetului minim este de 3 metri, in timp ce la extinctoarele din clasele superioare, distanta jetului este de minim 4 metri.

Clasele P4, P6 si P9 sunt mai folosite in cladirile mai mari, fiind potrivite pentru toate categoriile de incendii. Dintre ele, clasa de stingatoare P6 este cea mai populara si cea mai folosita, in mare parte datorita faptului ca un aparat din aceasta categorie este indeajuns de usor incat sa poata fi folosit de catre oricine – rezervorul cu pulbere ecologica uscata are o capacitate de 6 kg – dar totodata indeajuns de mare incat sa dea o mana mare de ajutor in stingerea incendiilor.

P50 si P100 fac parte din categoria de stingatoare industriale, in mare parte datorita faptului ca au o capacitate de 50, respectiv 100 de kilograme, lucru care le face practice doar in cazul incendiilor mari, pentru controlarea, pe cat posibil a incendiilor. Intrucat mobilitatea unui astfel de aparat este foarte redusa, de regula se foloseste pentru stapanirea focului, pana ce masinile de pompieri ajung la locul incendiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu