Turism in Romania sau pe meleaguri straine?

Sa incepem printr-o scurta definitie a turismului. Ce este turismul? O calatorie in scopuri bine punctate, odihna, recreere, afaceri. Trebuie sa dureze mai mult de 24 de ore dar sa nu depaseasca un an.

Oamenii calatoresc des, unii pleaca in vacante singuri, altii cu familia, altii cu munca. Orice calatorie e bine venita, deoarece schimbam mediul inconjurator, aerul, persoanele din jurul nostru. Dar oare stim sa ne alegem corect locatia?

Romania e o tara cu multe locuri frumoase dar necomercializate. De ce? Pentru ca de cativa ani incoa ne-am obisnuit sa trecem granite la vecini, sub diverse motive, locuri frumoase, oameni noi, mancare buna, preturi accesibile, etc. Din propria experienta pot spune ca e o mare greseala. Preturile nu sunt mai accesibile, e doar entuziasmul nostru. Locurile sunt intr-adevar mai curate, dar nu mai frumoase. Iar oamenii? Pai, oamenii sunt oameni.

Pe teritoriul Romaniei se intinde un lant muntos, Muntii Carpati, inconjurat de podisuri, dealuri si campii. Care din voi ati vizitat fiecare locusor din acest lant muntos ? Eu nu am facut-o, din pacate, recunosc. Drumul e greu si anevoios, nu poti ajunge peste tot dar acolo unde o poti face, privelistea e minunata. Cati dintre voi ati fost la mare? Ati depasit zona litoralului din Constanta si statiunile aferente acesteia? Plajele acelea pustii si virgine sunt superbe, iar rasaritul e absolut minunat.

Din Moldova si pana in Dobrogea, din Ardeal si pana in Oltenia, Romania e o tara frumoasa. Strainii vin sa ne cunoasca traditiile iar noi plecam cat mai departe de meleagurile romanesti. E trist…