Prin spitale şi arhive

Zilele acestea am vizitat mai multe spitale timişorene. Pentru a ajuta o rudă îndepărtată din Germania. Care are nevoie de o adeverinţă care să ateste că acum mai bine de 50 de ani a fost internată şi operată într-un spital din oraşul nostru.

Neştiind exact despre ce spital ar putea fi vorba şi având doar câteva indicii, am luat câteva stabilimente spitaliceşti la rând. Şoc. Şi groază. Prima oprire la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Puhoi de oameni. Tineri, bătrâni, bolnavi, sănătoşi, cu sacoşe, cu genţi, cu tot ce vrei. Termopane, citate din Cioran şi misiunea managerială a conducerii SCJU afişate pe un perete… Interesant. Există şi o filială BRD. Dacă ai nevoie de bani pentru doctori sau asistente, e simplu, cobori la parter, iei un credit şi ai rezolvat… Pe coridoare, puzderie de studenţi. Şi studente. Le-ai invita la un suc, da să te laşi pe mâna lor… hmm…

Arhiva e în corpul nou, la subsol. Undeva între camera compresoarelor, centrala termică şi alte camere şi cămăruţe. O bătrânică cu ochelari groşi cât fundul de borcan stă pe messenger. Şi nu mă poate ajuta, pentru că, nu-i aşa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-a construit în 1973. Deci arhiva ei porneşte de la anul 1973. Nu mă poate ajuta şi nici nu ar trebui să o mai deranjez, îmi spune.

Clinica Bega. Obstetrică-ginecologie. Un jandarm soios nu mă lasă să intru. Spune că “e viroze respiratorii, e carantine”. Insist că vreau la arhivă. Arhivă nu există. Dar există un birou internări unde pot întreba. Stabilimentul e sinistru. În ultimii 20 de ani cu siguranţă nu a fost renovat, dar cred că nici curăţat sau igienizat nu a fost de mult. Te întrebi de două ori dacă să atingi vreo clanţă. Pereţii sunt murdari, jegoşi, lumina e slabă, iar feţele femeilor care aşteaptă în faţa cabinetelor par încărcate de dureri… Medici în halate albe aleargă de colo-colo, aparent fără un scop anume, şi vorbesc tare la mobile.  La subsol, cele două doamne de la biroul de internări mă poftesc afară, pentru că programul cu publicul s-a terminat. Insist. Sunt trimis la Arhivele Statului. Fără drept de apel.

Acelaşi soi de jandarm mă opreşte la uşa Arhivelor Statului. Se duce după o arhivară. Care vine îmbrăcată într-un fel de vestă de lână, moda anilor 1975. La arhive se lucrează cu lucruri vechi, nu? “Dar noi nu ţinem aşa ceva, spitalele ţin asta. Noi nu vă putem ajuta, nu, nu, sub nicio formă, nu se poate, ne pare rău…” Standard. Insist. Sunt trimis la d-na cutare de la Spitalul Municipal. La boli venerice.

Clinica municipală de boli dermato-venerice. Faţada frumos renovată. Că doar avem de a face cu una dintre cele mai vechi clădiri ale oraşului, dacă nu chiar cea mai veche. Fostul spital al Popilor Negri, de pe la 1730-1750. Curtea şi acareturile dubioase din curte par din epoca respectivă. Poate de la 1900…  La fel şi interioarele. Urc pe nişte scări de lemn, convins că sunt cele originale. Simt atmosfera de jale şi groază a unui spital din secolul al XVIII-lea. Asta, până mă împiedic într-o treaptă putredă şi mai îngustă. Caut arhiva şi dau într-un salon. Cu pacienţi în paturi. Mă retrag jenat. În sfârşit, găsesc arhiva şi pe respectiva doamnă intendent. Care îmi spune că ar putea să mă ajute, dar că trebuie să am răbdare. Ies bucuros.

Mă uit în curte. O mâţă slabă se joacă pe ceva ce a fost cândva un spaţiu verde. Mai încolo zace adormită o potaie jigărită. Pe o bancă ruptă un bărbat trăncăneşte cu două femei îmbrăcate în halate colorate strident.

Picură. Plec şi-mi aduc aminte de citatul din Cioran afişat pe holul Judeţeanului, pe care abia l-am desluşit din mulţimea pestriţă ce mişuna pe acolo… “Boala este modul în care moartea iubeşte viaţa, iar individul teatrul acestei slăbiciuni…” Aşa să fie?

Mario de pe consola in mediu online

Unul dintre cel mai populare jocuri din instoria jocurilor pentru console a trecut de ceva vreme in mediul online.Este jorba de celebrul joc Mario.  Exista pe piata mai multe jocuri Mario original , dar totusi cel care ramane cel mai indragit este primul : Mario Super Bros.
Imi aduc si acum aminte acele casete cu jocul pe care il jucam cateva ore pe zi (si asta pentru ca nu aveam voie mai mult si nu pentru ca nu mi-as dorit), pe vechile console. Imi placea atat de mult incat nu imi venea sa ma mai dezlipesc de televizor si abia asteptam ziua urmatoare pentru a putea sa imi continui aventurile. Evident ca incercam sa nu imi supar parintii, astfel incat sa nu pierd acest drept atat de drag.  O data cu aparitia PC-ului si intrarea lui in din ce in ce mai multe case, aceste jocuri Mario original, au inceput sa fie modificate si puse pe alte dispozitive, astfel incat sa poata fi jucate si pe calculator. Acestea erau adaptate astfel incat sa nu mai ai nevoie de joystick-uri si sa te folosesti de mouse si tastatura pentru a efectua comenzile.
Cu toate schimbarile care au survenit in timp, totusi Mario nu a parasit niciodata lumea consolelor, producatorii de estfel de dispozitive reusind sa il faca in continuare atragator. In acelasi timp cu evolutia consolelor s-a dezvoltat si mediul online si din ce in ce mai multe jocuri online au aparut pe piata. Daca la inceputul acestor jocuri online trebuia sa ai cont si sa platesti pentru a putea sa le joci, astazi majoritatea se pot juca gratuit. Si cum Mario este un personaj important in lumea jocurilor, nu putea sa lipseasca nici din cea online.  Aceste jocuri sunt multe si diverse , de la curse, la variantele clasice ale jocului.
Personal, din motive de comoditate si financiare, prefer sa joc aceste jocuri online, iar unele din ele sunt la fel de dragute si de antrenate ca si cele originale pentru console.

Batrinetea…drept rasplata

Se spune ca in viata niiimic fara rasplata.Si mi se pare normal dar,zice-se ca rasplata asta nu trebuie s-o astepti ca ea vine la timp Muncesti toata viata fara sa te gindesti la vreo rasplata,dar cind vezi fericirea de pe chipul celor pentru care chiar te sacrifici,esti convins ca asta e rasplata.
Nu dormi noptile leganindu-ti copiii,plingind pentru suferinta lor si,cind le vezi zimbetul de pe buzele lor,alta rasplata nu-ti maitrebuie. Ai putin timp liber miine si ,initial te gindesti sa-l folosesti doar pentru sufletul tau.Vine insa un copil si spune ca ar vrea sa manince ceva bun,celalalt vrea o camasa calcata impecabil,ceilalti vor altceva si uite-asa,timpul programat pentru tine s-a dus.Iti pare rau? Nuuuu!!!!
Zimbetul de pe fata lor,faptul ca ceea ce ai facut tu pentru ei i-a ajutat e rasplata ta.
Tu n-ai gindit-o asa,dar ea vine si e doar in sufletul tau fara ca ceilalti sa stie.
Te doare la inima de durere atunci cind stai cu miinile in apa rece si limpezesti rufe dar,ele sint rufele celor dragi si durerea e rasplatita din start.Nu gindesti ca mai tirziu miinile tale vor fi strimbe,ca picioarele tale abia se vor mai putea sprijini de sol,faptul ca trebuie sa-i inconjori de curatenie e rasplata ta. Muncesti la serviciu ore in sir,te jignesc dureros cei in serviciul carora esti,dar rasplata jignirilor si suferintelor tale este faptul ca pe banii cistigati,copiii tai vor avea ce le trebuie,ca-si vor lua o carte sau o rochita dorita,sau isi vor lua ce le trebuie la scoala. Esti in stare sa muncesti pina la epuizare sa-i faci fericiti.Nu-ti dai seama ca timpul trece,ca-ti ramine doar sufletul mare si puternic
iar trupul ramine neputincios.
Ar fi trebuit menajat trupul? Poate,dar tu n-ai putut,te-ai daruit total.
Sufleteste te-ai autorasplatit,dar ma intreb daca suferinta trupeasca,acum iti este rasplatita.
Tu nu ceri decit un zimbet de incurajare.
Tu ceri o vorba blinda.
Tu ceri acum f.putin,dar ti se da?
Te-au potopit durerile,suferinta sufleteasca e de nedescris si linga tine nu e nimeni.
Doar batrinetea…
Da,ai dreptate,ea e rasplata ta.